Kokkamine

Kikerhernemuffinid maapähkikreemiga

MuffinidKikerhernemuffinid

  • 1 purk (400g) nõrutatud kikerherneid
  • 0,7dl piima
  • 4 muna
  • 2spl kookosõli
  • 2spl kakaopulbrit
  • 1tl küpsetuspubrit
  • 1,5dl suhkrut

Kikerherned nõrutada ja kallata blenderisse, lisada ka piim ning blenderdada. Lisada ükshaaval munad, vahepeal blenderdada segunemiseni. Lisada kookosõli, kakaopulber, küpsetuspuber ja suhkur ning blenderdada kuni kõik ilusti segunenud ja sile. Jagada tainas 12-sse muffinivormi, küpsetada 180 kraadi juures 30-40min kuni seest on küpse (kontrollida tikuga).

Kate:

  • 2dl vahukoort
  • 3-4 spl maapähkivõid (kasutasin Mark & Spenceri tükkidega pähklivõid)
  • 2-3 spl suhkrut

Asetada vahukoor, maapähklivõi ja suhkur vahustusnõusse, vahustada ja asetada jahtunud muffinitele.

Kikerhernemuffinid

 

26. apr. 2015 Posted by | GLUTEENIVABA, Kaunviljad, Muffinid, Oad/herned | 1 kommentaar

Kodujuustupirukas spinati ja lillkapsaga

KodujuustupirukasPõhi:

  • 500g pärmi-lehttaigent

Täidis

  • 2 sibulat
  • 1 spl õli
  • pool keskmise suurusega lillkapsast
  • 100g spinatit
  • 100g mozarellat
  • 500g kodujuustu
  • 4 muna
  • peotäis hakitud peterselli
  • soola
  • pipart
  • 1 pakk kirsstomateid

Lehttaigen sulatada ja asetada pirukavormi põhja.

Sibul lõigata sektoriteks ning kuumutada pannil mõni minut, lisada lillakapsaõisikud, kuumutada veel veidi. Lisada juurde hakitud spinat ja lasta jahtuda.

Lüüa kausis munad lahti, lisada riivitud mozarella, kodujuust ja maitsestada soola ning pipraga ning lisada petersell. Valada segu pirukavormi ja asetada peale poolikud tomatid.

Küpsetada 200 kraadi juures ca 30min.

26. apr. 2015 Posted by | Juust, Pirukad, Taimetoit | 2 kommentaari

Ekleerid vanilje ja šokolaadi täidisega.

EkleerÜle aasta aja on möödas viimasest postitusest. Olen küll teinud ühtteist, vahel olen jõudnud retsepti üles kirjutamiseni, vahel olen jõudnud pildistamiseni, vahel olen teinud mõlemat aga postitamiseni pole aasta aega jõudnud. Nüüd siis parandan oma vea.

Ekleerid said väga maitsvad, eriti meeldisid mulle vaniljetäidisega. Kokku tuli ligi 30 ekleeri.

Tainas:

  • 2.5 dl vett
  • 100 g võid
  • 0.25 tl soola
  • 3 dl nisujahu
  • 4 tk muna

EkleerVesi kuumutada keemiseni, lisada tükeldatud või ja sool. Kuumutada segu kuni või on sulanud. Lasta vedelikul keema tõusta. Lisada vee- ja võisegusse korraga kogu jahu. Segada kuni tainas lööb poti seinte küljest lahti ja moodustab palli. Kuumutada veel 2–3 minutit. Tõsta tainas pliidilt, lasta jahtuda niikaua, et katsudes on soe, umbes 50kraadi. Kloppida ükshaaval hulka munad.

Asetada taigen kondiitripritsi. Pihustada ahjuplaadile vett ning asetada plaadile küpsetuspaber. Pritsida kondiitripritsiga plaadile sobiliku pikkusega ribad, ca 10 cm. Küpsetada ekleere 180 kraadi juures 20-25 min, lülitada ahi välja ja jäta 10 minutiks ahju jahtuma. Ahjuust ei tohi avada küpsetamise alguses!

Vaniljekreem:

  • 4dl piima
  • vaniljepulbrit
  • 4 munakollast
  • 80g suhkrut
  • 30g maisijahu
  • 25g võid
  • 2dl vahukoort
  • 1 sidruni koor

Ekleer1Vaniljepulber ja piim kuumutada potis keemiseni. Samal ajal segada omavahel munakollased, suhkur ja maisitärklis. Kuum piim valada munasegule hulka ning hoolikalt segades kuumutada segu senikaua kuni muutub mõnusaks paksuks kreemiks, lisada või ning lasta sel sulada. Lasta kreemil jahtuda. Jahtunud kreemile lisada hulka vahustatud vahukoor ja 1 sidruni koor.

Šokolaadikreem

  • 4dl piima
  • 4 munakollast
  • 70g suhkrut
  • 30g maisitärklist
  • 200g tumedat šokolaadi
  • 25g võid

Piim kuumutada potis keemiseni. Samal ajal segada omavahel munakollased, suhkur ja maisitärklis. Kuum piim valada munasegule hulka ning hoolikalt segades kuumutada segu senikaua kuni muutub mõnusaks paksuks kreemiks. Sulatada või ja šokolaad vesivannil ning segada sooja keedukreemiga. Lasta kreemil jahtuda.

Jahtunud kreemidega täita tordipritsi abil ekleerid. Üritasin panna võimalikult palju kreemi aga veidi jäi kreemi järgi, umbes 3-4 ekleeri jagu. Oleneb ka ilmselt ekleeri suurustest ja mahust.

Šokolaadikate:

  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 2 spl võid

Sulatada või ja šokolaad vesivannil. Kasta ekleerid šokolaadi.

16. apr. 2015 Posted by | Saiakesed, Šokolaad | Lisa kommentaar

Peedibrownie

Brownie

Sain sellest kogusest 12tk.

  • 3dl nisujahu
  • 1dl kaerajahu
  • 1dl kakaod
  • 2dl peedipüreed
  • 1,5dl suhkrut
  • 6 suurt muna
  • 70g margariini
  • 1tl küpsetuspulbrit
  • 1tl vanillisuhkrut
  • 100g šokolaaditükke

1 peet keeta või küpsetada ahjus fooliumi sees küpseks, lasta jahtuda püreestada või riivida peene riiviga.

Munad vahustada suhkruga, lisada küpsetuspulbri ja kakaoga segatud jahud, vanillisuhkur. Segada juurde peedipüree ja sulatatud margariin ning viimasena šokolaaditükid. Asetada taigen küpsetusvormi ja küpsetada ahjus 180 kraadi juures 20-30min. Brownie peaks jääma seest veidi pehme.

 

24. märts 2014 Posted by | Koogid, PIIMAVABA, Šokolaad | Lisa kommentaar

Makaronisalat kikerherneste ja päikesekuivatatud tomatitega

Suur potitäis makaronisalatit. Salat on minu arvates väga maitsev, kellele küüslaugu maitse ei meeldi võib selle ära jätta.

Salat sobib taimetoitlastele ja veganitele. Salat

  • 400g Veski Mati Chifferini rigati
  • 1 purk kikerherneid
  • 1 purk konservmaisi
  • 6-7 päikesekuivatatud tomatit
  • 0,5 kurki
  • 1 paprika
  • 1 väike suvikõrvits
  • 1spl kappareid
  • 0,5 väikest küüslauguküünt
  • 2spl vegan majoneesi
  • 4spl maitsestamata sojajogurtit
  • soola
  • pipart

Makaronid keeta soolaga maitsestatud vees. Samal ajal nõrutada kikerherned ja konservmais. Hakkida päikesekuivatatud tomatid, kurk, paprika ja suvikõrvits. Küüslauguküüs purustada korralikult. Kui makaronid on al dente kurnata keeduvesi ja lasta külma veega üle voolata. Segada kõik komponendid omavahel kokku ja maitsestada soola ning pipraga.

 

24. märts 2014 Posted by | Oad/herned, Pastad, Päikesekuivatatud tomat, Salatid, Suvikõrvits/kabatšokk, Taimetoit | Lisa kommentaar

Pasta pestokastmega

Pesto pasta

Sellest kogusest saab 2-3 portsjoni.

  • 250g Veski Mati fusilli
  • 15g parmesanijuustu

Pestokaste:

  • 1 pott basiilikut
  • 4spl oliivõli
  • 20g parmesanijuustu
  • 25-30 leotatud india pähkleid (leotada vähemalt 2-3h)
  • 2spl päevalilleseemneid
  • 0,5spl kõrvitsaseemneid
  • ca 1dl vett
  • 0,5 küüslauguküünt
  • soola
  • pipart

Kastme jaoks asetada blenderisse kõik vajaminevad asjad ning blenderdada. Keeta makaronid soolaga maitsestatud vees al dente. Keedetud makaronid segada kastmega ning serveerida parmesani juustuga.

 

24. märts 2014 Posted by | Juust, Pastad | 1 kommentaar

Mango-banaani-melonijäätis

Väga lihtne ning maitsev “jäätis” või siis mahedik.

Huvitav on see, et kui ma lapsele andsin sama asja üks hommik smuutina siis ta võttis lusikatäie ja rohkem mitte kui aga kaks päeva hiljem tegin sama asja ja panin selle jäätisemasinasse sõi ta seda rõõmuga.

  • 300g banaane
  • 300g mangot
  • 400g melonit

Kõik kooritud ja puhastatud komponendid blenderisse ning blenderdada. Lisada saadud mass jäätisemasinasse ja valmistada jäätis. Jäätist ma väga paksuks ei saanud aga selline kreemjas sobis ka väga hästi. Serveerida võimalikult kiiresti peale valmistamist (vajadusel hoida vaid mõni tund sügavkülmas, pikemal hoidmisel läheb kindlasti jäässe).

31. jaan. 2014 Posted by | Banaan, Jäätised | 1 kommentaar

Suvikõrvitsapannkoogid

Gluteeni-, suhkru- ja piimavabad pannkoogid.

Pannkooke teen tavaliselt tunde järgi, koguseid ei mööda.

  • 1 suurem suvikõrvits
  • 3 muna
  • 2 küpset banaani
  • törts riisipiima
  • törts külmpessitus õli (nt päevalille)
  • riisijahu
  • tatrajahu
  • 1tl küpsetuspulbrit
  • törts agaavinektarit ja mett

Suvikõrvits koorida ja riivida peenikese riiviga (veidi seda sisu võtsin ka ära, kuna oli suur kõrvits ja seemned olid tavalisest suuremad), lisada kaussi lahtiklopitud muna ja kahvliga peenestatud banaan – segada vispliga läbi. Lisada ka veidi kookospiima ja õli ( mõlemat ehk umbes 1dl). Riisi ja tatrajahu segada küpsetuspulbriga (võib alguses jahu vähem panna, kui ei tea palju vaja ja siis peale segamist juurde panna ilma küpsetuspulbrita) ja lisada taignale. Segada läbi, tainas peaks jääma hapukoorest veidi vedelam. Vajadusel lisada jahusid juurde, kui sai liiga palju võib veel veidi riisipiima või vett lisada. Lisada ka maitse järgi agaavi ja/või mett. Lasta taignal veidi seista ja küpsetada pannkoogid.

30. jaan. 2014 Posted by | Banaan, GLUTEENIVABA, Pannkoogid, PIIMAVABA, SUHKRUVABA, Suvikõrvits/kabatšokk | Lisa kommentaar

Kookosejäätis banaani ja maasikaga

Piima- ja munavaba jäätis.

  • 1 purk kookospiima
  • 2 küpset banaani
  • 10-15 maasikat
  • törts agaavinektarit
  • törts mett

Panna ained blenderisse või kaussi ja siis blenderdada või purustada saumikseriga. Jäätise valmistamiseks kasutada jäätisemasinat või panna segu sügavkülma ning segada iga natukese aja tagant.

30. jaan. 2014 Posted by | Jäätised, Maasikad, MUNAVABA, PIIMAVABA | Lisa kommentaar

Rullbisviit

Piima- ja gluteenivaba rullbiskviit

Biskviit

  • 6 muna
  • 1spl sidrunimahla
  • 1dl suhkrut
  • 2spl kartulitärklist
  • 50g mandlilaaste

Kreem:

  • 2dl kookospiima
  • 3dl riisipiima
  • 1dl suhkrut
  • 1tl vanilliisuhkrut
  • 2spl tärklist
  • 2 muna
  • kookoshelbeid

Munad vahustada suhkruga tugevaks vahuks, lisada vahustamise käigus sidrunimahl. Sõeluda vahustatud munadele kartulitärklis ja segada ettevaatlikult. Kallata tainas küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning puistata üle mandlilaastudega. Küpsetada 180 kraadi juures 15 minutit. Peale küpsetamist eemaldada kohe ahjus olnud paber ja lasta jahtuda.

Kreemi jaoks kuumutada kookospiim ja riisipiim koos suhkrutega keemiseni. Samal ajal segada omavahel muna ja tärklis. Niristada keev piim munasegu hulka, samal ajal vispeldades, kuumutada veel veidi (mitte laste keema tõusta). Lasta kreemil veidi jahtuda ning asetada siis biskviitpõhjale ja keerata rulli. Määrisin veel enne biskviitpõhja maasika toormoosiga.

30. jaan. 2014 Posted by | GLUTEENIVABA, Koogid, PIIMAVABA | 1 kommentaar

Porgandipirukad tofuga

Porgandipirukad

Maitsvad porgandipirukad, maitsevad nii suurtele kui ka väikestele.

– 0,5kg taimset lehttaigent
– 5tk keedetud porgandit
– 1 sibul
– 0,5pk maitsestamata tofu hakkmassi
– muskaatpähklit
– soola
– pipart

Keedetud porgandid riivida, segada peeneks hakitud sibula ja tofuga – maitsestada. Lehttaigen rullida lahti, asetada rulli keskele triip täidist ja asetada ääred peale, keerata liitekoht alla ja lõigata noaga meelepärased tükid ning asetada ahjuplaadile. Kes viitsib rohkem mässata võib teha eraldi pirukad siis ei tule täidist välja pirukaid tõstes. Küpsetada pirukaid 180 kraadi juures kuni pirukad on pealt kuldpruunid.

20. dets. 2013 Posted by | Pirukad, Pitsad/soolased küpsetised, Taimetoit | Lisa kommentaar

Naturaalsed värvid

Katsetasin siin jõulude ja poja sünnipäevaga naturaalseid toiduvärve. Tulemus on järgmine.

– Kollane – safran. Tordi jaoks leotasin eelnevalt väikeses koguses vees ja siis sõtkusin martsipani hulka. Glasuuri sisse lisasin kohe purustatud safrani. Jäi tuntav safrani maitse nii martsipanile kui ka glasuurile aga minu arvates ei ole safrani maitse häiriv. 

– Valge – värvimata

– Roosa – klassikaline peediga värvitud glasuur (riivisin väikese osa peetu peenikese riiviga ja surusin sõela abil sealt vedeliku välja.

– Roheline – spiruline pulber. Lisasin veidi spirulina pulbrit. Jäi kerge maitse aga küllaltki vähe.

– Must ja hall – söetablettid. Purustasin ja sõtkusin taignasse, mustal jäi omapärane maitse, hallil minimaalselt.

Glasuurid

 

DSC_0091.NEF

19. dets. 2013 Posted by | Uncategorized | Lisa kommentaar

Kaeraküpsised

Hea näksimine hommikusöögiks või lastele – küpsetise kohta ikka väga tervislik :). Küpsised

  • 3 banaani
  • 1dl maapähklivõid (ilma lisatud suhkruta)
  • 4spl kookosõli
  • 2spl agaavinektar
  • 1 porgand
  • 4dl kaerahelbeid
  • 2dl kookoshelbeid
  • 1tl küpsetuspulbrit
  • 1tl kaneeli
  • veidi soola
  • 1dl rosinaid
  • 1dl metsapähkleid

Banaanid purustada kahvliga, porgand riivida väikese riiviga ja segada maapähklivõi, kookosõli ja agaavinektariga ühtlaseks massiks. Rosinaid võiks eelnevalt tunnikese leotada ja segada kurnatult taignasse (võib lisada ka rosina asemel muid kuivatatud puuvilju). Kuivained segada omavahel, hakkida ka pähkel sinna hulka ning segada kõik omavahel kokku . Kuumutada ahi 180 kraadi juurde. Vormida pallid ja suruda küpsetusplaadil lamedaks, küpsetada ca 20 minutit kuni küpsised on kuldpruunid.

19. dets. 2013 Posted by | Banaan, Küpsised / Vahvlid | 1 kommentaar

Tatra-kapsahautis

Tatra-kapsahautisJah, ma olen laisk. Teen igapäevasel häid ja veel paremaid toite aga postitama ei jõua, uusi avastusi on päris palju, leidsin arvutist mõned pildid ja üritan mälu järgi midagi üles panna.

  • 1 sibul
  • 0,25-0,5 kapsast
  • u. 4dl tatart
  • 1-2 porgandit
  • soola
  • pipart
  • maitserohelist

Sibul ja porgand koorida ning hakkida väikesteks tükkideks. Praadida potipõhjas sibul koos porgandiga, lisada tatar praadida seda ka veidi ning kallata peale veidi vett. Lisada ka riivitud kapsas ning hautada tasasel tulel, kui vedelikku jääb väheks lisada vett juurde – maitsestada soola ja pipraga.

19. dets. 2013 Posted by | Hautised, Kapsas, Taimetoit, Tatar | 3 kommentaari

Köögiviljakotletid küüslaugukastmega

 

Köögivilja kotletid on ühed ääretult maitsvad asjad, variante ja erinevaid maitseid on palju millega katsetada. Täna siis sellised laktoosi- ja gluteenivabad:

  • 400g porganditKotletid
  • 400g kartulit
  • 1,5dl herneid (eelnevalt leotatud)
  • 600g peakapsast
  • 600g lillkapsast
  • 4 muna
  • 1,5dl kikerherne jahu
  • soola
  • pipart
  • puljongipulbrit veidi
  • hakitud tilli

Kaste

  • 3dl maitsestamata sojajogurtit
  • 1dl majoneesi (ilma piimata)
  • 1-2 küüslauguküünt
  • hakitud tilli
  • soola
  • pipart

Kotlettide jaoks panna keevasse soolaga maitsestatud vette keema porgandid, kartulid ja herned (kartulid võiksid olla enamvähem terved, porgandid peaks lõikama kartulitest 2-3 korda väiksemateks, kasutasin poolikuid herneterasid). Lasta potis olevatel toiduainetel mõni minut keeda ning lisada hakitud kapsas. Viimasena, veidi hiljem lisada lillkapsas. Keeta köögiviljad pehmeks ning kurnata vesi. Tampida pudrunuiaga köögiviljad sodiks ning lasta jahtuda. Jahtunud püreele lisada lahtiklopitud munad, jahu ja maitsestada soola, pipra, puljongi ning tilliga. Vormida pätsid ning praadida pannil või küpsetada ahjus. Mina kaks pannitäis praadisin ja ühe suure pannitäie tegin ahjus, mõlemad tulid head. Pannipeal jääb rohkem mahlasem.

Kastme jaoks segada kõik vajaminev kokku ja lasta veidi seista.

24. okt. 2013 Posted by | Kapsas, Kartul, Külmad kastmed, Oad/herned, Taimetoit | Lisa kommentaar

Mandli-aprikoosikook

Suhkru ja gluteenivaba kook.

Põhi:Aprikoositort

  • 2dl mandlilaaste
  • 5spl agaavinektarit
  • 1dl aprikoosi konservi (ilma suhkruta, kuubikuteks lõigatult ja nõrutatult)
  • 1 riivitud porgand
  • 1spl sojajahu
  • 3spl maisijahu
  • 3spl riisijahu
  • 3 muna
  • 1tl küpsetuspulbrit
  • 1tl kaneeli

Täidis:

  • 200ml vahukoort
  • 300g kohupiima
  • 2spl agaavinektarit
  • 1dl aprikoosi konservi (kasutasin kokku ühe purgi)

Segada omavahel kergelt sõrmede vahel purustatud mandlilaastud ja agaavinektar. Lisada juurde aprikoosid ja riivitud porgand. Vahustada munad küllaltki tugevaks vahuks, lisada teistele koostisosadele ning viimasena lisada ettevaatlikult segades omavahel segatud jahud koos kaneeli ja küpsetuspulbriga. Jaotada taigen 24cm suurusesse koogivormi. Küpsetada 180 kraadi juurdes ca 20min, kuni kook on pealt ilusti pruun. Lasta täielikult jahtuda ja lõigata pooleks,

Vahukoor vahustada ning segada kohupiima ja agaavinektariga. Koogipõhjad võib veel kergelt immutada aprikoosi vedelikuga. Jaotada vahukoor koogipõhja peale ja vahele ning pealt katta järele jäänud aprikoosidega.

24. okt. 2013 Posted by | Koogid, Tordid | Lisa kommentaar

Sojapalli köögiviljasupp

Sojapalli supp

Maitsev ja lihtne taimne supp.

  • 1 sibul
  • 2 porgandit
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 sellerivars
  • 0,25 kapsast
  • 4-5 kartulit
  • köögiviljapuljongit
  • 150g sojakuubikuid (kuivatatud)
  • soola
  • pipart
  • maitserohelist

Sibul ja küüslauk praadida potipõhjas, lisada porgand ning praadimise lõpul lisada 1,5l vett ja köögiviljapuljong, lasta keema tõusta. Lisada kapsas ja varsseller. Kui kapsas on supis veidi aega keenud lisada kartul ja sojakuubikud. Keeta kuni kartul ja kapsas on pehmed ja sojakuubikud on ka ca 15min keenud. Maitsestada lõplikult.

 

11. märts 2013 Posted by | Soja, Supid, Taimetoit | Lisa kommentaar

Kõrvitsamuffinid purukattega

Lihtsad kõrvitsamuffinid. Kõrvitsamuffinid

  • 2 muna
  • 1dl suhkrut
  • 2dl kõrvitsapüreed
  • 1dl sulatatud võid
  • 5dl jahu
  • 1tl küpsetuspulbrit
  • 1tl kaneeli
  • 1/4 tl ingveripulbrit
  • 1/4 tl soola
  • 1/4 tl muskaatpähklit
  • 1tl vaniljesuhkrut

Purukate

  • 2spl võid
  • 0,5dl suhkrut
  • 0,5dl jahu
  • 2tl kaneeli

Munad lüüa suhkruga lahti, lisada kõrvitsapüree (keeta kõrvitsad vähese veega pehmeks, kurnata vesi ja püreestada kõrvitsad) ja sulatatud või. Kuivained segada omavahel ning lisada taignasse. Ma ei mõõtnud kõrvitsapüreed ära aga julgen pakkuda, et oli umbes 2dl, seega kui peaks 2dl juures tulema tainas liiga vedel lisada juurde veidi jahu. Tainas peaks olema paksu hapukoore taoline.
Asetada tainas muffinivormidesse. Purukatte jaoks asetada kaussi  külm või, suhkur, jahu ja kaneel ning sõrmede vahel vormida purutaoliseks taignaks. Asetada puru muffinitele.
Küpsetada 200 kraadi juures 15-30min.

11. märts 2013 Posted by | Kõrvits, Muffinid | Lisa kommentaar

Tatrasalat päikesekuivatatud tomati ja röstitud paprikaga

Tatrasalat

Tatar mulle meeldib väga, kord nädalas söön kindlasti tatart. Toortatar meeldib rohkem aga lapsele ei maitse, olen nüüd kasutanud umbes pooleks, siis ta ei saa aru vahest.

  • 3dl tatart
  • 1 sibul
  • 10 päikesekuivatatud tomatit
  • 1 paprika
  • soola
  • pipart
  • oliivõli
  • jääsalatit

Sibul hakkida peenikeseks, praadida potipõhjas, lisada tatar ja praadida veel veidi. Kalla peale veidi vett ja lasta haududa, kui vesi saab otsa lisada juurde, kuni tatar on pehme. Maitsestada soolaga.

Kasutasin õlis päikesekuivatatud tomateid. Sellisel juhul eemaldada köögipaberiga liigne õli ning lõigata ribadeks.

Paprika lõigata sektoriteks, eemaldada sisu ja asetada ahjuplaadile. Paprikad maitsestada oliivõli, soola ja pipraga ning asetada ahju grillima. Grillida kuni paprika on kergelt pruunikas. Küpsenud paprika lõigata meelepärasteks tükkideks.

Serveerida soojalt, lisada jääsalat ja maitestada oliivõli, soola ning pipraga.

11. märts 2013 Posted by | Päikesekuivatatud tomat, Salatid, Taimetoit, Tatar | Lisa kommentaar

Pasta sojahakkmassi ja köögiviljadega

Pasta sojaga

Katsetasin esimest korda kuiva sojahakkmassi. Üllatavalt hea.

  • 100g soja hakkmassi
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 0,5 suvikõrvitsat
  • 1 sellerivars
  • 1 paprika
  • 1 pakk purustatud tomateid
  • 10-15 päikesekuivatatud tomatit õlis
  • veidi tomatite õli
  • soola
  • pipart
  • makarone

Hakkmass keeta eelnevalt ja kurnata. Küüslauk praadida sibulaga pannil, lisada sellerivars, suvikõrvits ja paprika. Praadida veidi, lisada purustatud tomatid ja päikesekuivatatud tomatid ning sojahakkmass. Lisaga ka makaronid ja maitsestada soola ning pipraga.

11. märts 2013 Posted by | Pastad, Päikesekuivatatud tomat, Soja, Suvikõrvits/kabatšokk, Taimetoit, Varsseller | 2 kommentaari

Juurviljasupp kookospiima ja riisinuudlitega

Nuudlisupp

  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 2-3 porgandit
  • 2-3 selleri vart
  • veerand kapsast
  • pool pakki riisinuudleid
  • peotäis petersell
  • 2spl köögiviljapuljongit
  • sool
  • pipar
  • 1 purk kookospiim

Sibul ja küüslauk praadida potipõhjas, lisada porgand ja viimasena varsseller. Praadida köögivilju veidi potipõhjas ja lisada vesi  ning puljong. Lasta supil keema tõusta ning lisada kapsas. Keeta kuni kapsas ja porgand hakkavad pehmeks saama. Lisada ka kookospiim, lõpus riisinuudlid, petersell ja maitsestada lõplikult.

11. märts 2013 Posted by | Kookos, Riis, Supid, Taimetoit | Lisa kommentaar

Sojakastmega makaronid

Sojakaste

Üldiselt ma väga soja ei armasta. Aga sellisel kujul meeldib küll väga ja on veel mõned soja sisaldavad toidud mis on meelepärased, ehk jõuan ka ühel päeval nendeni.

Mina sõin seda sojakastet ilma makaronideta ja oli ka väga hea. Üritan hetkel makarone ja muid gluteeni sisaldavaid toite vältida.

  • 1 pakk soja hakkamassi tomatikastmega
  • 2 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • 1spl tomatipastat
  • 2 tomatit
  • 1 paprika
  • 2 peotäit spinatit
  • sool
  • pipar
  • keedetud makarone

Hakitud sibulad ja küüslaugud praadida õlis, lisada tomatipasta ja praadida veel veidi. Nüüd lisada tomati ja paprika kuubikud ning soja hakkamass. Lasta veidi haududa. Maitsestada soola ja pipraga. Kõige lõpus lisada kergelt läbi hakitud spinat ning serveerida näiteks makaronidega.

3. märts 2013 Posted by | Pastad, Soja, Taimetoit | Lisa kommentaar

Ürdikartulid küüslauguga

Ahjukartul

Kui kartulid siis ahjukartulid. Väga vähe söön ma keedetud kartuleid, kartulipuder meeldib ka kruupidega. Aga mõnusalt maitsestatud  ahjukartulid on ikka üle kõige. Meeldib kasutada ka aegajalt Meira küüslaugu maitseainesegu kartulitele.

  • kooritud kartuleid
  • peotäis ürte
  • purustatud küüslauku
  • soola
  • pipart
  • kartulimaitseainet, seda klassikalist (mulle nii maitseb see)
  • õli

Segada kokku, maitsestada oma soovide kohaselt. Ma panen tavaliselt ikka päris palju küüslauku. Küpsetada 200 kraadises ahjus ca 30-60min, olenevalt kartuli tükkide suurusest.

3. märts 2013 Posted by | Kartul, Taimetoit | 1 kommentaar

Kikerherned köögiviljadega

DSC_0041.NEF - Copy

Tõeliselt hea toit!

  • 3dl kikerherneid
  • 2 sibulat
  • 3-4 küüslauguküünt
  • 2 porgandit
  • 3spl tomatipastat
  • 1 paprika
  • 1 suvikõrvits
  • 2 tomatit
  • peotäis hakitud peterselli
  • 3-4 suurt peotäis mõned korrad läbi hakitud spinatit
  • soola
  • pipart

DSC_0036.NEF - CopyKikerherneid leotada ca 12h rohkes vees. Sibulad ja küüslauk praadida potipõhjas, lisada tomatipasta, porgand ning praadida veel veidi.  Kallata peale klaasitäis vett ja lisada leotatud kikerherned. Lasta haududa, lisada mõne aja pärast paprika ja suvikõrvits, veidi hiljem tomatid. Kui kikerherned on pehmed maitsestada soola ja pipraga. Spinat lisada koos peterselliga täiesti lõpus, peale seda pole mõtet enam hautada.

Kikerherneid võib enne ka keeta aga minu arvates piisab täiesti hautamisest, mulle ei meeldigi kui nad väga pehmed on.

27. veebr. 2013 Posted by | Hautised, Kaunviljad, Oad/herned, Spinat, Suvikõrvits/kabatšokk, Taimetoit | 1 kommentaar

Peedi-porgandi-õunamahl

DSC_0018.NEF - Copy

Õuna võib isegi rohkem panna, kui peedi maitse pole nii meeldiv. Aga üldiselt väga hea hooslus ja väga tervislik vitamiinipomm.

  • 1 väiksem peet
  • 4 suuremat õuna
  • ca 8 suuremat porgandit

Köögiviljad pesta, koorida ja puhastada, lasta läbi mahlapressi ning nautida.

DSC_0015.NEF - Copy

27. veebr. 2013 Posted by | Joogid, Porgand | 1 kommentaar

Salat

DSC_0009.NEF - Copy

Väga vähe on päevi, kus ma sarnast salatit ei söö. Panen ma sinna väga erinevaid asju, vahel avokaadot, pestot, juustu, tatart, pähkleid, riisi, couscousi või muud sellist. Aga üldiselt põhjaks pea alati tomat, kurk ja paprika. Rohelisena on esindatud rucola, jääsalat või spinat. Ning ülejäänud koostisosad muutuvad vastavalt tujule, külmkapi sisule ja ajale, mis mul salati valmistamiseks on varutud. Juustu ma üritan salatis vältida aga samas on see jälle nii hea.

Sellel korral sai siis selline:

  • kurk
  • tomat
  • paprika
  • suvikõrvits
  • spinat
  • mozarellajuust
  • oliivõli
  • pärmihelbed
  • sool
  • pipar

27. veebr. 2013 Posted by | Juust, Salatid, Spinat, Taimetoit | 1 kommentaar